Peste 20 de producători locali vor face cunoscute tradițiile culinare şi vor organiza degustări cu produse autentice din toate regiunile ţării.
Pe parcursul deplasărilor şi întâlnirilor pe care le-am avut în ultimii ani, în toate regiunile ţării, am descoperit cu bucurie mulți producători locali, mici fermieri, antreprenori rurali, care se orientează tot mai mult spre crearea şi promovarea produselor culinare de calitate, autentice, tradiţionale, specifice unei zone.
De aceea, am decis să invităm o parte dintre aceşti producători locali la Bruxelles, pentru a oferi românilor şi belgienilor din zona capitalei Belgiei ocazia de a descoperi sau regăsi bogăția şi diversitatea gastronomică românească.
Mai mult decât atât, acest eveniment va fi un prilej pentru a discuta cu reprezentanți ai instituțiilor europene, experți în dezvoltare rurală și politici agricole despre importanța micilor producători, a produselor tradiţionale, pentru revitalizarea zonelor rurale și despre cum îi putem sprijini mai bine prin politici europene şi naționale.
Eveniment găzduit de europarlamentarii: Dacian Cioloș & Alin Mituța
Sâmbătă, 13 aprilie 2024, de la 12:00 la 17:00
Tour&Taxis, L'Entrepôt Royal
Participă la acest eveniment cu stand și degustare următorii producători:
-
Andive de Gherăești
Cultivarea andivelor continuă să fie o practică în Gherăești, cu familiile tinere dedicându-se acestei activități. Este o muncă solicitantă, care presupune numeroase ore petrecute în bordeie și în lumina puternică a soarelui de vară din luna iulie. Beneficiile pe care această plantă le aduce sănătății fac ca cererea să fie ridicată, iar andivele de Gherăești să fie recunoscute pentru calitatea lor, fiind căutate și recomandate de clienți din toată țara.
-
Bio-Moșna
Gospodăria săsească a familiei Schuster a fost înființată în anul 1999 și transformată, cu viziune, pricepere și dăruire, în ceea ce se numește astăzi Bio-Mosna. Este locul in care oamenii, natura si animalele convietuiesc in armonie, practicându-se cu grijă principiile agriculturii tarănesti ecologice. Oferă brunchuri, prânzuri, cine si degustari din produsele proprii, organizează evenimente selecte si găzduiește cu drag turisti in două camere rafinat si autentic restaurate, folosind materiale locale si naturale.
-
Brânzeturi maturate artizanale
Afacerea s-a născut în anul 2019, cu scopul de a introduce pe piață un produs care încă nu este larg răspândit în România și anume brânzeturile maturate din tradiția italiană.Brânzeturile sunt produse artizanal și cu lapte km0 de oaie, vacă și capră de calitate superioară și cu diferite maturări, de la cele mai proaspete la cele mai maturate. Pe lângă aceste produse, se mai procesează brânzeturile tradiționale românești, din același lapte de calitate.
-
Bunătăți din Bradu
“Bunătăți din Bradu” este o afacere de familie care s-a dezvoltat în jurul fermei de bivolițe dintr-o frumoasă zonă a județului Sibiu. Laptele provenit de la acestea este remarcabil de bogat în vitamine și extrem de sănătos. Pe lângă faptul că se comercializează laptele direct către consumatori, în gospodărie se produc și diverse tipuri de brânzeturi, printre care se numără telemeaua, iaurtul, cascavalul și brânza de burduf.
-
Casa Despi - Bio Banat
Producătorul de sucuri din fructe sub numele de “Bio Banat” și de cidru artizanal sub numele de “Casa Despi” oferă exclusiv produse naturale, artizanale, delicioase și sănătoase, obținute integral din fructe. Misiunea sa este să ofere băuturi de înaltă calitate pentru clienții preocupați de alimentația sănătoasă, angajament pe care l-a asumat de la început și pe care îl respectă cu strictețe.
-
Cozonacii Niculina
Cozonacii "Niculina" sunt emblematici prin tradiția și naturalețea lor, bazându-se pe rețete autentice moștenite de la bunici. În laboratorul unde sunt pregătiți, fiecare pas este efectuat manual, începând de la selecția riguroasă a făinii până la modelarea și împletirea cozonacilor. Ingredientele premium utilizate, precum ouă, unt și lapte, sunt de la producători locali autorizați și atent selectați, astfel încât produsele nu conțin conservanți, aditivi, premixuri sau îndulcitori artificiali, ci sunt realizate exclusiv din materii prime proaspete, livrate zilnic.
-
Gastro Local “Anca Vlad”
Gastro Local “Anca Vlad” este un punct gastronomic local, aflat la Vama Buzăului, în județul Brașov. Într-un peisaj de basm, cu multe atracții locale, turiștii care vin în zonă au parte de o experiență culinară autentică fiind invitați să savureze mâncare tradițională locală, proaspătă și pregătită din produse naturale, provenite atât din gospodăria lor, cât și din cele ale consătenilor lor.
-
La bibanu' Mila23
La bibanu’ Mila23 oaspeții sunt invitați să pășească în tărâmul magic al satului situat în inima Deltei Dunării, unde se pot delecta cu gastronomie autentică și participa la numeroase activități turistice organizate pentru a descoperi frumusețile naturii și cultura locală. Gătitul mâncărurilor proaspete din pește, după rețete autentice transmise în familie din generație în generație, este o parte importantă a experienței gastronomice, meniul cuprinzând o gamă largă de specialități din pește, dar și alte delicii culinare.
-
La Grisha
La Grisha este un punct gastronomic local cu specific lipovenesc în comuna Ghindărești, județul Constanța.Meniul include specialități de pește de Dunăre, preparate după rețete de familie în gospodăria proprie, cu ingrediente provenite de la pescari și producători locali. Meniul variază în funcție de sezon și de captura de pește.Un meniu tipic include aperitiv (zacuscă de pește, cremă de pește afumat etc.), ciorbă (de pește sau storceag de sturion), felul doi (saramură, plachie, pește la cuptor etc.) și desert (tort Medovik, plăcintă cu foi de casă).Pe lângă mâncarea gătită, aici se pot achiziționa și preparate “din cămara lui Grisha”: zacuscă de pește, pește afumat și pește marinat.
-
Magazia Morăriței
Magazia Morăriței este primul și singurul producător din România atestat tradițional pentru pâinea cu Maia și varzari, oferind pâine autentică din făinuri măcinate la moara proprie. Înființată în 2016, își are rădăcinile într-o mică moară din Probota, unde tatăl fondatorului a inițiat o afacere de familie. Extinzându-și oferta în 1997 cu o presă de ulei de floarea-soarelui presat la rece, și-a câștigat reputația în satele vecine pentru calitatea muncii sale. Magazia Morăriței reînvie tradițiile cu un cuptor tradițional de lemn și a introdus cu mândrie prima pâine cu Maia tradițională certificată. Brandul a lansat și o bacanie în 2017, care comercializează exclusiv produse românești cu eticheta curată, selectate de la producătorii locali din Iași.
-
Mama cozonacilor
În satul Șimon din Bran, de mai bine de două decenii, “Mama Cozonacilor” oferă oaspeților experiențe cu căldură și devotament. Bucate gătite și primenite, făcute în taina dimineții, cofeturi mai fine sau dulcegării mai neaoșe, mai dulci sau mai asezonate, atent așezate, toate sunt tradiții împărtășite, care reflectă esența vieții și dorința de a fi conectați la lucrurile cu adevărat importante. De la aroma îmbietoare a cozonacului proaspăt scos din cuptor și până la turta dulce care aduce zâmbete atât copiilor cât și celor mai în vârstă, fiecare produs gustat aici aduce bucurie și amintiri neprețuite.
-
Păstrăvăria Salmontana
Înființată în 1996, Salmontana a preluat o pastravărie abandonată în Prejmer, județul Brașov, modernizând-o pentru a îmbunătăți productivitatea și calitatea crescutului de păstrăv. Începând cu anul 2012, s-a adoptat un sistem inovator cu bazine circulare din polipropilenă, care a dublat capacitatea de producție și a îmbunătățit calitatea cărnii prin mediul de creștere mai curat. Din 2014, aici s-a dezvoltat și o unitate de procesare, unde prelucrează cea mai mare parte a pastravului produs. Toate rețetele sunt fără conservanți, coloranți sau potențiatori de gust, fiind recomandate pentru toate categoriile de vârstă.
-
Palinca Distilăriile Racșa
În inima Maramureșului, distileriile Racsa continuă tradiția îndelungată a producerii de horincă și palincă, manufacturând cu mândrie aceste băuturi deosebite. Produsele lor sunt realizate manual, respectând rețetele transmise din generație în generație, încă din anul 1900. Aici, în această zonă pitorească, aroma fructelor locale se îmbină armonios cu apa pură de izvor, dând naștere unei băuturi de cea mai înaltă calitate. Produsele distileriilor Racsa reflectă autenticitatea și tradiția acestor meleaguri, oferind o experiență gustativă autentică și memorabilă.
-
Pivnița Savu
Pivnița Savu, crama de familie din Transilvania, cultivă cele mai bune parcele de vie din Ciumbrud pentru a oferi o experiență unică în fiecare pahar. Fiecare sticlă semnată de familie reprezintă esența vinului din regiune și o declarație personală. Cu privilegiul de a cultiva vițe vechi de peste 40 de ani care conferă fințe, rotunjime și o bogată experientă dar și vițe tinere care vin cu prospețime, parfum si un amalgam de arome puternice, Savu este dedicat celor care trăiesc după propriile reguli și își asumă riscuri. Dorința lor este de a inspira oamenii prin vinurile pe care le produc și de a-i încuraja să facă lucruri care să îi inspire și pe ei înșiși.
-
Slow Food Buzău
Slow Food Buzău promovează gastronomia artizanală și turismul culinar sustenabil în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Oferă o invitație de a degusta produse autentice de la producătorii din comunitatea Slow Food Buzău. Această comunitate adună fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice, restaurante și iubitori ai hranei sănătoase și sustenabile. Este acreditată oficial și face parte din rețeaua internațională Slow Food, o organizație non-profit cu peste 100.000 de membri în întreaga lume. Ideea centrală a comunității Slow Food Buzău Land este de a crea o platformă de promovare a producției artizanale de alimente de calitate, la scară mică, în județul Buzău.
-
Strunga Winery
Vinurile Strunga provin din arealul viticol Dealurile Moldovei, aproape de Castelul de la Miclăușeni, reflectând gloria vremurilor de demult. Pământul-mamă al viilor, cu denumiri populare precum Dealurile Pârjolita și Calda, este locul în care o legendă spune că Pământul a încheiat un pact cu locuitorii, promițându-le o recoltă generoasă pentru munca lor. Cu roadele acestor dealuri, vinurile Strunga îmbină tradiția cu modernul, exprimând o personalitate puternică și oferind o experiență gustativă bogată și echilibrată, care transmite mai departe legende și povestiri.
-
Vale Putna
În inima Bucovinei, în localitatea Valea Putnei, într-o fabrică în care tradiția se întâlnește cu tehnologia, prelucrarea păstrăvului prin afumare beneficiază de cea mai avansată tehnologie germană. Aici a fost creată o delicatesă locală unică, cunoscută sub numele de Cobză, constând în păstrăv afumat cu conuri de brad și lemn de fag, învelit în cetină de brad și legat cu nuiele de alun. Legenda spune că această rețetă a fost inventată în 1927, la petrecerea dată la Castelul Regal din Poiana Ițcani, situat pe Valea Putnei, în cinstea Încoronării Majestății Sale, Regele Mihai.
-
Silvania Bio
Prin tot ceea ce facem la Silvania.Bio, noi vrem sa cream o lume mai buna si mai sanatoasa prin intermediul alimentelor bio. Suntem o cooperativa care produce printr-un lant agroalimentar integrat, de la furca la furculita, exclusiv bio, produse alimentare: lactate bio, carne de vita bio si uleiuri bio presate la rece.