Experiență la nivel european
2000
Membru al Grupului din Bruges
Grup european independent responsabil cu analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene.
2002–2003
Manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale
Manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale (SAPARD) la Comisia Europeană în cadrul delegației Comisiei în România.
2003–2004
Cercetare aplicată privind organizarea profesională agricolă
În cadrul Institut National de Recherche Agronomie (INRA) Franța și École Nationale Superieure Agronomique Montpellier.
2010–2014
Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală
Cel mai tânar comisar din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso. Coordonarea și elaborarea de strategii la nivel european și internațional pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru agricultură, securitate alimentară, investiții și dezvoltarea zonelor rurale. Pe lângă gestionarea curentă a unui buget de 60 de miliarde de euro, activitatea a preupus și o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care aduce mai multe fonduri pentru agricultorii români și a permis o utilizare a fondurilor mai bine adaptată la condițiile și nevoile specifice ale României.
2015
Consilier special pentru securitate alimentară
Consilier special pentru securitate alimentară, numit de către fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Iulie 2019–octombrie 2021
Președintele grupului Renew Europe
Grupul Renew Europe este al treilea grup ca mărime din Parlamentul European. Reuneşte forţe de centru, liberale şi progresiste.
Activitate la nivel național
Directorul Programului de dezvoltare rurală locală Argeș
Martie 1998–Octombrie 1999
Directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării dintre Consiliul General Savoia și Consiliul Județean Argeș.
Coordonator al programelor de cooperare franco-române
Noiembrie 1999–Decembrie 2001
Coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă, în cooperare cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă.
Reprezentant al României în Comitetul Special Agricol la Consiliul UE
Ianuarie 2005
Consilier al ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale, și reprezentant al României în Comitetul Special Agricol al României la Consiliul Uniunii Europene.
Subsecretar de stat pentru Afaceri Europene
Mai-Octombrie 2007
Subsecretar de stat pentru afaceri Europene în cadrul Ministerului Agriculturii.
Ministru Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Octombrie 2007
Propus independent de guvernul Tăriceanu pentru ocuparea funcției de ministru al agriculturii și dezvoltării rurale, deținând acest portofoliu până la demisia cabinetului, după alegerile parlamentare din noiembrie 2008.
Prim-ministru al Guvernului României
10 Noiembrie 2015–Ianuarie 2017
Guvern independent politic, având ca obiectiv organizarea corectă a alegerilor locale și parlamentare din 2016, dar și preocupat de lansarea de reforme în domenii precum sănătatea, educația, infrastructura, transparența bugetară sau debirocratizarea administrației publice.
Co-fondator al Platformei România 100
Decembrie 2017–ianuarie2019
Platforma România (RO100) a fost un proiect de dezvoltare durabilă care a căutat să folosească în mod eficient resursele naturale și umane pe care le are România, să conducă la modernizarea țării, la crearea de oportunități pentru toți cei care vor o viață mai bună și la întărirea statului de drept.
Co-fondator și președinte PLUS
Ianuarie 2019–Aprilie2021
Co-fondator și președinte al Partidului Libertate, Unitate, Solidaritate (PLUS), devenit astăzi, prin fuziune cu partidul USR, partidul USR PLUS.
Președinte USR PLUS
octombrie 2021-FEBRUARIE 2022
Președinte al Partidului USR PLUS.
Co-fondator REPER
MAI 2022–PREZENT
Co-fondator al Partidului REPER.
Educație
1983-1987
Liceul Agricol din Șimleu Silvaniei.
1989-1994
Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca
În perioada studenției a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca. De asemenea, a coordonat programul de stagii pentru studenții de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în ferme agricole din Franța, fiind și inițiator și membru fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA.
Stagii de practică în ferme de agricultură ecologică sub egida Federației Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretania, studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile și organizarea inter-profesională a agriculturii ecologice în Franța. Tot în aceeași perioadă, a făcut parte din Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă din Paris-Montreuil, ocupându-se de pregătirea unui proiect de cooperare descentralizată Savoia–Argeș pentru dezvoltare rurală.
1995-1996
Studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure d'Agronomie de Rennes
Pe durata acestor studii (februarie - septembrie 1996) a beneficiat de o bursă guvernamentală franceză și a activat în calitate de inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron, ocupându-se cu elaborarea lucrării de diplomă DAA „Analiza și evaluarea experienței de dezvoltare agricolă și rurală în Nord-Aveyron”.
1996-1997
Master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure d'Agronomie și Université Montpellier I
Pe durata acestor studii a lucrat ca agro-economist stagiar la Comisia Europeană (Bruxelles), în cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurală a Direcției Generale de Agricultură, ocupându-se cu pregătirea programului SAPARD, unul din cele trei instrumente ale Uniunii Europene dezvoltat pentru a sprijini pregătirile de aderare ale țărilor din Europa Centrală și de Est.